Een strakkere buik?

Een mooie strakke buik met zichtbare buikspieren. We dromen er allemaal wel eens van. Maar hoe krijg je dit nu eigenlijk voor elkaar? Zijn eindeloze sets buikspieroefeningen de oplossing om die gewilde sixpack te creëren? Of zit het toch anders?

Anatomie

Onze buikspieren bestaan uit vier spieren:

  • Rechte buikspier (M. rectus abdominis)
  • Buitenste schuine buikspier (M. obliquus externus abdominis)
  • Binnenste schuine buikspier (M. obliquus internus abdominis)
  • Dwarse buikspier (M. transversus abdominis)

De rechte buikspier is wat men de 6-pack noemt omdat deze spier tussenpezen heeft.
Het aantal tussenpezen is genetisch bepaald. Dit kunnen er 3 of 4 zijn waardoor je een 6-pack óf een 8-pack hebt. Het aantal “blokken”  kun je dus niet veranderen met meer buikspieroefeningen doen.

Buikspieroefeningen of core training?

Deze twee termen worden nog al eens door elkaar gebruikt. Wat is nu precies het verschil?

Bij traditionele buikspieroefeningen zoals bv. crunches, sit ups of bicycle crunches train je specifiek je buikspieren om ze sterker en dikker te maken. Net zoals je een biceps curl maakt voor een dikkere biceps, kun je buikspierenoefeningen doen voor sterkere/grotere buikspieren. Maar dit wil nog niet zeggen dat je hierdoor ook zichtbare buikspieren krijgt!

Bij core training train je naast de buikspieren ook heel veel andere (stabiliserende) spieren in je romp. Ze noemen dit ook wel rompstijfheid trainen. In principe zijn het alle spieren die aan je wervelkolom hechten. Een sterke core zorgt voor meer stabiliteit en een betere houding zodat je makkelijker en beter kracht kunt verdelen in je lichaam. Eigenlijk zou core training altijd in je trainingsprogramma terug moeten komen. Met een sterke core krijg je een betere techniek in je krachtoefeningen en ga je beter bewegen waardoor je ook in je dagelijkse leven hier veel profijt van zult hebben. Wanneer je snel last hebt van je (onder)rug dan is core training altijd beter om mee te starten dan de normale buikspieroefeningen. Dit zal je rug sterker zal maken terwijl buikspieroefeningen deze juist meer zullen belasten.

Voorbeelden van core oefeningen:

  • Plank varianten
  • Dead bug varianten
  • Palov press
  • Farmer walks
  • Reverse crunch
  • Ab wheel/barbelll roll outs

Zichtbare buikspieren krijgen

Helaas ga je van eindeloos buikspieroefeningen doen geen zichtbare buikspieren krijgen. Dus in plaats van dat buikspierkwartiertje op de sportschool kun je beter de focus leggen op iets anders. Dat laagje vet zal toch echt eerst moeten verdwijnen om je buikspieren zichtbaar te maken. En plaatselijk vet verbranden bestaat helaas niet. Een goed en uitgebalanceerd voedingspatroon is hierbij de sleutel tot succes!  Bij FitFanatics gaan we uit van de wetenschappelijke onderbouwing en de bewezen theorie van de energiebalans. Wil je je vetpercentage verlagen dan zul je simpelweg moeten zorgen voor een negatieve energiebalans. Maar ook een juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is hierbij belangrijk om te zorgen dat je lichaam alle essentiële voedings-en bouwstoffen binnenkrijgt om zo op een verantwoorde manier naar die 6-pack toe te werken!