Mijn naam is Mark. Ik ben 23 jaar oud en werk sinds september 2019 bij FitFanatics. Daarnaast ben ik wedstrijdmountainbiker op de marathonafstanden: 60-120 km. Door de tweede lockdown is een wedstrijdseizoen waarschijnlijk nog ver weg. In deze blog neem ik jullie mee in mijn winterperiode en hoe ik mij voorbereid op het komende seizoen.
Veertien december,
De start van de tweede lockdown van 2020. Normaal gesproken is dit de periode waarin ik ga kijken welke wedstrijden ik ga rijden, welke wedstrijden ik sterk ben en hoe het verder planning-technisch eruit zal gaan zien? Maar dit jaar is het anders… Wedstrijden worden namelijk al doorgeschoven of geannuleerd. En om eerlijk te zijn hakt dat er best wel in. Zeker omdat het de wedstrijden zijn waar ik normaal gesproken naar toe leef.
Dan vraag ik me soms af: waar doe ik het nog allemaal voor? Soms zakt mij de moed wel in de schoenen. Trainen vindt ik helemaal niet erg want ik wordt er tenslotte sterker van. Alleen soms is het ook voor iemand die normaal graag op de fiets zit lastig om zich er toe te zetten omdat het vooruitzicht er gewoonweg even niet is.
Ik ben iemand die veel dingen in perspectief kan zetten waardoor ik goed kan relativeren. Op de dinsdag heb ik bijvoorbeeld regelmatig een duurtraining van 2 uur op de planning staan. Hierbij moet ik telkens op de grens van wattagezone 3 en 4 trainen. In het begin klinkt dit als een grote opgave maar uiteindelijk zijn het maar 2 uurtjes. Die duren niet voor eeuwig (hoewel het soms wel zo voelt) en als ik dat nou ’s morgens doe dan heb ik de rest van de dag nog voor me. Niet nadenken, fiets klaarzetten, laptop erbij, serie aan en gassen. Het zijn maar 2 uur en met blokken/intervallen is het al helemaal makkelijk. Relativeren? Zo doe ik dat!
Het grote doel
Wat voor mij belangrijk is: het grote doel voor ogen houden. Wat levert het mij op als ik nu die training afwerk? Dan hoef ik er straks minder energie in te stoppen om de kracht terug te krijgen. Maar omdat de wedstrijden afgelast worden, wat is dan het grote doel? Dat moet ik dan bijstellen. De doelstellingen aanpassen. Van: de winter zo sterk mogelijk doorkomen om in april de eerste wedstrijd meteen sterk te zijn. Naar: de winter goed doorkomen en in april messcherp zijn, zodat ik de eerste koers kan vlammen. Is dit een zekerheid? Geen idee. Juist nu moet ik doorzetten ondanks dat er weinig vooruitzicht is.
Die onduidelijkheid kan je focus beïnvloeden. Maar waarom zou ik een training meermalig overslaan? Is dit het waard om wekenlang niks te doen en hierdoor je volledige progressie in de Maas te kieperen om straks weer van voor af aan te moeten beginnen? Want wat je nú kunt doen, hoef je straks niet te doen. Nu kun je bijvoorbeeld juist tijdens je home workout focussen op techniek. Ondanks dat ik thuis misschien de gewichten niet hebt levert dit me op de lange termijn meer op dan wanneer ik helemaal niks zou doen. Uiteindelijk kan ik hierdoor uiteindelijk meer kracht genereren met bepaalde oefeningen en nog sterker worden. Daarnaast zal juist nu gezond blijven eten je in deze bizarre periode meer energie opleveren. Want nu stabiel blijven in je gewicht of zelfs wat afvallen, zorgt ervoor dat je straks niet baalt en met een achterstand begint.
Positief denken:
– Dit is mijn drijfveer. Waarom doe ik nu die training juist wel? Om straks met zo min mogelijk achterstand te beginnen. Waarom zou ik nu juist gezond blijven eten? Om mijn lichaam op het juiste level te behouden.
– Dat de sportscholen dicht zijn en je niet optimaal kunt trainen is vervelend. Dat je nu niet met ons face-to-face kunt sparren over je voedingsvragen en je niet kunt meten hoe je gewend bent is vervelend, maar gelukkig niet oneindig zo.
– Vertrouw op jezelf. Investeer juist nu in jezelf, zodat je straks niet begint met een achterstand. Je kunt dit aan!
– Denk in mogelijkheden. Het klopt dat het verre van optimaal is maar denk in mogelijkheden. Wat kun je wél doen? Train op techniek, train op core-stability, train met pauzes, werk aan je mobiliteit of train je uithoudingsvermogen. Ga dat rondje wandelen, ook al zit je net helemaal in die serie.
– Wat kun je nu wél doen? Wat levert gezond eten je op? Denk dan terug aan de periode dat je begon met je voedingspatroon en met het voedingsschema. Hoe voelde je je toen? Wat is het je waard dat terug te krijgen?
– Bewegen is het beste medicijn. Rusten is roesten zeggen ze wel eens. Rust roest inderdaad, tenzij je al 4 dagen achter elkaar hebt getraind natuurlijk. Al is het in kleine stapjes, beweging is beweging.
Tot slot
Wat ik je wil meegeven: blijf positief. De dagen duren even goed maar 24 uur. Morgen is een nieuwe dag en deze situatie duurt niet voor altijd.
Houd je doel voor ogen. Wat ga je bereiken met de acties die je doet? Zeg niet tegen jezelf wat je wíl gaan bereiken, want je gaat het gewoon doen.
Denk niet wat je ervoor moet opofferen maar denk aan wat het je zal gaan opleveren! Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag waarom ga je nu daadwerkelijk gezond gaat eten? Waarom wil je nu juist afvallen? Juist ja, zodat je straks met een voorsprong begint.
Wij kunnen je helpen met al jouw vragen. Stel ze! Vraag dingen waar je niet uitkomt. Stuur ons filmpjes van je techniek in een oefening, wij hebben allicht feedback of dingen die je verder kunnen helpen.
Lieve mensen, blijf gezond. Vooral in deze tijd. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Kijk vooruit, blijf positief en samen gaan we hieruit komen!
Foto: Tacxen tijdens een webinar over coaching van de opleiding. Denken in mogelijkheden tijdens deze Lockdown gezien de weersomstandigheden.