Blog 2: de eerste wedstrijd

Mijn naam is Mark. Ik ben 23 jaar oud en werk sinds september 2019 bij FitFanatics. Daarnaast ben ik wedstrijdmountainbiker op de marathonafstanden: 60-120 km. In mijn blogs ga ik jullie meenemen in mijn trainingen en opbouw naar wedstrijden toe: hoe worden mijn trainingen ingericht, hoe pas ik daar de voeding op aan en wat levert het uiteindelijk op?

Op 26 juli was het weer race-day: Burdine, België. 72 km met 1500 hoogtemeters. Een pittige wedstrijd zou het gaan worden! Eens kijken hoe de benen zijn en hoe ik ervoor sta. Hoe reageer ik op een periode van weinig wedstrijden? We gaan het zien!

Op dinsdag 21 juli had ik nog een zware training. Kort (anderhalf uur) met 1x 10 minuten hard doorrijden, 10 minuten rust (heerlijk) en toen nog eens 10 minuten met 30 seconden vol uit en 15 seconden rust. Het leek alsof mijn benen er vanaf vielen!
Donderdag had ik een herstel rit van maximaal 2 uurtjes. Vrijdag nog  krachttraining en zaterdag losrijden.

In de trainingen heb ik de gels en bidon voeding gebruikt die ik in de wedstrijd ook zou gebruiken, zodat het lichaam eraan kan wennen. De 3 dagen voorafgaand aan de wedstrijd heb ik mijn koolhydraten flink opgevoerd, zodat de voorraden op en top zouden zijn. Hoeveel is flink? Ik zat aan 500 gram koolhydraten.

De zondagochtend begon vroeg. Om 05:00 uur ging de wekker. Dat had ik al lang niet meer meegemaakt. De dag begon met een rustig ontbijtje (kwark, muesli en fruit) en een goede kop koffie. Alles was klaar voor vertrek. Alleen de rijst moest ik nog koken voor mijn laatste grote maaltijd voor de wedstrijd begon (3 uur voor het startschot). Dit allemaal voor de koolhydraten en energiereserves. Een uur later pakte ik een banaan en een mueslireep en dat een uur later weer.

Om 08:10 uur waren we op locatie. Mijn moeder en Anke (mijn vriendin) waren mijn mentale en logistieke ondersteuning: zij reden naar verschillende punten op het parcours om mij daar een bidon met een energygel aan te reiken. Het vak waar we moesten verzamelen was 1.5 km verderop. Daar moesten we verzamelen met mondkapjes op. Toen we opgeroepen werden om naar het start-vak te komen kon ik meteen vooraan aansluiten. Ideaal, want dat zijn weer gratis plekken haha. Twee minuten voor start pakte ik mijn cafeïne-shot (voor alertheid), een energygel en mochten we de mondkapjes afdoen.

Om 09:20 uur klonk het startschot. Ik kon mee in de kopgroep maar er werd abnormaal hard gereden. Snelheidsbeperkingen waar je normaal 30 km/h mag, waar je nu met 50 km/h voorbij scheurt. Niet te filmen! De eerste klim zonder genade omhoog gerammeld. Hartslag aan de 190 slagen per minuut en zwart zien voor de ogen is dan niet ongewoon. De eerste 45 minuten van de wedstrijd waren slecht als je kijkt naar mijn positionering in het veld. Ik moest inkomen en mijn ritme vinden. Daarna ging de knop om: het was koers! Ik had een heerlijk tempo te pakken, zat in een mooi groepje en merkte dat de benen goed waren. Ik bleef opschuiven naar voren en veel andere rijders haalde ik weer in. Toen het dilemma van de dag: er sprongen er twee weg. Het was volgen of niet. Als ik mee zou springen blies ik mezelf op. Geen optie. Als ik me terug liet zakken dreigde ik achter te raken en dus ook geen optie. Eigen tempo door? Strak plan en dat pakte goed uit.

Ik kon blijven eten en goed blijven drinken en tot op 60 kilometer ging dat uitstekend. Toen merkte ik dat ik nog wat over had voor de laatste 12 kilometer en ging het tempo omhoog. Alles geven en zoveel mogelijk nog goedmaken. Ik vloog. Toen de laatste 2 kilometer aanbraken was het alles of niets. Ik kwam over de finish na 3 uur en 15 minuten wedstrijd. Ik kon nog amper op mijn benen staan maar het was een geslaagde test! Uiteindelijk was dat goed genoeg voor een 11e plek in het algemeen klassement en een 4e plek in mijn categorie! Totaal niet onverdienstelijk! Op naar de volgende!

De dag erna toch nog even op de fiets gekropen om de benen los te rijden. Maar ze voelde zwaar. Ook dinsdag een herstel ritje en woensdag een rustdag. Gezond en gevarieerd eten met voldoende groente en fruit en weinig geraffineerde producten voor een goed herstel.

Wanneer de volgende wedstrijd gepland staat is nog even afwachten. Vanaf maandag 27 juli is het in België verboden om publiek toe te laten op in- en outdoor sportevenementen dus ook het mountainbiken. De wedstrijd van 30 augustus is gecanceld. Er staan nog mooie wedstrijden in de planning, en daar gaan we voor de volle 100% naar toe werken. Binnenkort ook weer een nieuwe FTP-test, om te zien of er vooruitgang in zit en of de trainingen hun vruchten hebben afgeworpen. Wordt weer een hele kluif, maar we komen er wel doorheen!

Stay Tuned!

Foto: Crêtes de la Burdinale (72 km, 1500 hoogtemeters), eerste wedstrijd sinds de coronamaatregelen.