‘Na een dik half jaar mag het resultaat er zijn’

Verhaal Maikel Bruijnen  

Net na de geweldige vakantie Mallorca ben ik begonnen met een voedingsschema van FitFanatics. Nou na een dik half jaar mag het resultaat er zijn. Ik wist in principe al heel veel over voeding en afvallen, want jaren geleden heb ik een keer de 120 kg aangetikt en heb dit op eigen kracht terug gebracht tot ca 90kg door flink te trainen en continu voeding aan te passen, natuurlijk met flinke fluctuaties: vaak 5kg in de week.

Toen ik hoorde dat voedingsadvies niks kost, omdat de verzekering het betaald, dacht ik waarom niet. Toen heb ik contact gezocht met Sander en Ellen. Doelstelling was om alles een keer goed op elkaar af te stemmen en onder de 20% vet te komen met behoud van kracht/spiermassa.

Ik was gelijk klaar na de eerste meting, want ik zat gewoon op 19,5%. (Mijn eigen Omron weegschaal gaf 25% aan) De doelstelling hebben we gelijk aangepast naar 15% vetpercentage.

De resultaten:

20-8-2015
Gewicht 96,5 kg
Vetpercentage 19,5%
Vetmassa 18,8 kg
Taille 97 cm

3-3-2016
Gewicht 85,5 kg
Vetpercentage 13,8%
Vetmassa 11,8 kg
Taille 86 cm

Geweldig, maar we hadden beiden iets van het vetpercentage klopt niet. De spiegel zegt dat het minder is.
Het vetpercentage word berekend aan de hand van de som van 4 gemeten huidplooien. Vervolgens kan in de tabel van Durnin en Womersley het percentage afgelezen worden. Ter vergelijk hebben we er een paar andere tabellen bij gehaald: De 4 en 7 puntsmeting van Jackson & Pollock. Volgens die tabellen ben ik van ca 15-16% naar 8-9% gegaan. Een verschil van 5%!!??
Op de vraag: Heb ik ik honger geleden in die 6 maanden met een calorie-tekort. Lees het onderstaande maar. Ik schrok er zelf een beetje van.

Totale inname 205 dagen:
1184kg / 693700 kcal in de verhouding 50% koolhydraten / 34% eiwitten / 16% vetten
90% van de calorieën bestond uit het volgende:

Koolhydraten:
44,5 kg brood (volkoren, rogge, knäckebröd)
20,5 kg havermout muesli
36 kg aardappelen
10 kg volkoren pasta
11 kg zilvervliesrijst
61,5 kg groente (oa broccoli, bloemkool, wortels, sla, tomaat, komkommer)
84 kg fruit (oa banaan, appel, kiwi, mandarijn, aardbeien, druiven)

Eiwitten:
31 kg eieren (=620st)
16,5 kg kipfilet (vleeswaar)
225 kg magere kwark (=500st)
24,5 kg kipfilet
14,5 kg vlees (oa bief, kalkoen, mager rundvlees)
10 kg vis (oa tonijn, zalm, garnalen)
12 kg eiwit-shakes, repen en pannenkoeken
512 kg drank (water, thee, soep)

De overige 10% van de calorieën zal ik maar niet noemen, want dat is bier, pizza, shoarma, friet, chips, ijs, vlaai enz. Maar dat kan gewoon als de basis goed staat. Het helpt natuurlijk wel dat ik extreem veel trainingsuren heb gemaakt: 215 uren krachttraining en 142 cardio-uren.

Nou dat ik in totaal 35kg ben afgevallen, moet ik gaan uitkijken dat ik niet nog meer afval. Nergens voor nodig. Ik wil Sander en Ellen graag bedanken voor de prettige samenwerking en begeleiding.