Woorden als sets, reps en compound hoor je steeds vaker wanneer het gaat over sporten en bewegen. Deze woorden hebben te maken met krachttraining. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen naar de fitness om met gewichten aan de slag te gaan. Maar waarom wordt dit steeds populairder en wat voor voordelen brengt krachttraining met zich mee?

Voordelen krachttraining

Hoe werkt krachttraining?

Wanneer je actief bezig bent met sporten, ontstaan er op microniveau kleine scheurtjes in je spieren. Wanneer die geprepareerd worden, herstellen ze boven het oorspronkelijke niveau. De volgende keer dat je weer sport zou je in staat moeten zijn om iets zwaarder te trainen. Door dit proces te blijven doen bouw je op de lange termijn spiermassa op.

Rust

Voor een volledig herstel van de spieren heeft je lichaam genoeg rust en (gezonde) voeding nodig. Als je iedere dag dezelfde spiergroep traint, heeft je lichaam niet voldoende tijd om weer volledig te kunnen herstellen. Daarnaast vergroot je de kans op blessures, omdat je schade blijft creëren zonder tijd te nemen voor herstel. Neem ook niet te lang rust tussen trainingen. Dit zal ertoe leiden dat de gemaakte progressie grotendeels weer verdwijnt. Een goede afstemming tussen training en rust is dus essentieel. Een spiergroep heeft (afhankelijk van de inspanning) zo’n 24 tot 72 uur hersteltijd nodig. Om vooruitgang te blijven boeken is het verstandig om elke spiergroep minstens één keer per week te trainen. Vaker trainen kan, maar zorg dan wel dat je een trainingsschema hebt dat goed in elkaar zit en een afwisseling maakt in verschillende spiergroepen.

Afvallen met krachttraining, kan dat?

Veel mensen die willen afvallen vragen zich dit af, kun je afvallen met krachttraining? Krachttraining is niet de meest effectieve manier om af te vallen, maar het kan zeker! Je voornaamste doel is het kwijtraken van vet, dat kun je bereiken door de gouden combinatie van cardio- en krachttraining. Het meeste vet raak je kwijt door cardio training, maar krachttraining kan daar zeker bij helpen. Krachttraining helpt je namelijk bij het vormen van je lichaam. Echter is geduld hierbij een schone zaak. Alles kost tijd, ook afvallen door cardio- en krachttraining. Geef dus niet te snel op en ga voor het maximale resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *